8- ELS ADVERBIS

IDX

L’adverbi és un mot invariable que modifica altres elements gramaticals com verbs, adjectius i adverbis. Els adverbis acostumen a indicar una informació del verb: el lloc, el temps, la manera, la quantitat..

Vindran demà.

(adverbi de temps)

Les claus no són aquí.

(adverbi de lloc)

Caminava tranquil·lament.

(adverbi de manera)

  ADVERBIS DE MANERA Com,
bé, ben (davant del verb),
malament, mal (davant del verb)
millor, pitjor, així, alhora, almenys, pel cap baix, corrents, gairebé, sols, solament, només, sobretot, a les fosques, a peu, de cap a cap, de cop i volta, de debò, de franc, de pressa, més aviat, de mica en mica, etc.
 ADVERBIS DE QUANTITAT Massa, molt, força, bastant, prou, gaire, poc, gens, gens ni mica, tant,
Tan, etc.
 ADVERBIS DE LLOC On, aquí, ací, allà, allí, cap aquí,  cap allà, dins,
dintre, darrere, davant, damunt,
sobre, sota, amunt, avall, a dalt, a baix, a prop, lluny, al voltant, a la dreta, a l’esquerra, a mà dreta, a mà esquerra, etc.
 ADVERBIS DE TEMPS Quan, ara, llavors, aleshores, sempre, mai, sovint, de tant en tant, a vegades, de vegades, mentrestant,
abans, després, aviat, de seguida,
tard, d’hora, ja, encara, alhora, com més aviat millor, etc.
 ADVERBIS D’AFIRMACIÓ Sí, també, fins i tot, i tant, de veritat, De debò, àdhuc
 ADVERBIS DE DUBTE  Qui sap, potser
 ADVERBIS DE NEGACIÓ  No, no pas, tampoc, de cap manera

 tan o tant?

L’adverbi tan s’escriu davant d’un adjectiu o un altre adverbi (no pot anar mai sol). Per exemple: Ell és tan ric com tu, Ella no anava tan pintada, No cridis tan fort, No vagis tan de pressa.

En canvi, tant pot ser un adjectiu o un adverbi. Si és un adjectiu ha d’acompanyar un nom. Per exemple: Avui no fa tant de vent o Hi ha tant soroll que no sento res del que em dius. En aquest cas, tant concorda amb el nom que té al darrere: tant de vent, tanta carn, tants vents, tantes carns.

Si tant és un adverbi, pot complementar un verb, com en les frases següents: Ha menjat tant que no pot dir fava o No corris tant. També pot introduir dos elements idèntics, és a dir, dos noms, dos adjectius o dos adverbis. Per exemple: Tant en Joan com la Maria ho sabran fer, Els seus judicis, tant polítics com literaris, eren encertats, o Tant legalment com moralment la seva posició és inacceptable.

 

enlloc o en lloc? Totes dues formes són correctes, però tenen significats diferents.

L’adverbi enlloc significa ‘en cap lloc’. Per exemple: He perdut les claus del pàrquing i no les trobo enlloc.

En canvi, la construcció en lloc sol anar seguida de la preposició de (en lloc de), i vol dir ‘en comptes de’. Per exemple: Li han donat lluç en lloc de rap.  També trobem la construcció en lloc en l’expressió en lloc segur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.