Una marea humana per la llibertat

Més d’un milió i mig de persones i milers i milers d’estelades van prendre ahir els carrers de Barcelona en una manifestació històrica per demanar la independència de Catalunya. Va ser una marxa pacífica, intergeneracional i molt familiar. Ara l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que es veu legitimada per un gran suport ciutadà, demana al govern que mogui fitxa i iniciï el rumb cap a l’estat propi. Que “escolti” la veu del poble. El president de la Generalitat, Artur Mas, els rebrà avui o demà.[….]

Com seia un procés d’independència si s’arribés a produir? Seria pacífic o amb una escalada de tensió que, eventualment podria portar a un conflicte obert?

Analitzem 3 escenaris:

1. Amistós

La independència pacífica és més l’excepció que la norma tot i així, hi ha antecedents de processos civilitzats.

2. Boicot

La repressió violenta és un camí difícil a l’Europa occidental, però hi ha un camí del mig entre el procés pacífic, com el boicot comercial o l’ús del control sobre algunes infraestructures.

3. Violent

Entre les armes i el setge judicial i polític. La solució militar es preveu a la Constitució, però generaria rebuig de la comunitat internacional i de l’opinió pública.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.