Científics veuen proper el col·lapse de la civilització industrial

Un estudi finançat per la NASA conclou que l’explotació dels recursos i les desigualtats socials condueixen a la fi d’aquesta era en les pròximes dècades

Barcelona. (Redacció). – Va caure l’imperi dels egipcis, el romà, el maia, l’espanyol, el the gardianbritànic … i tot fa preveure que algun dia també s’ensorrarà la civilització industrial occidental . El problema no és tenir la certesa que algun dia arribarà aquest declivi, sinó que un estudi finançat per la NASA el situa per d’aquí a tan sols unes dècades, segons informa The Guardian . Els motius: una creixent i insostenible explotació dels recursos de la Terra i unes insuportables desigualtats socials entre rics i pobres.

El web del diari britànic explica que els processos del “auge i caiguda” dels imperis i civilitzacions són un “cicle recurrent a través de la Història” i assenyala que “fins i tot les civilitzacions avançades i complexes són susceptibles” de desaparèixer.

Després d’investigar els factors involucrats en la caiguda dels imperis i civilitzacions dels últims 5.000 anys, la investigació ha detectat els principals factors que influeixen en el “declivi d’una civilització i que poden ajudar a determinar el risc actual de col · lapse: població, clima , aigua, agricultura i energia “.

Aquests factors conduirien al col · lapse combinats amb altres dos de tipus social i que també són clau: “l’esgotament dels recursos per la tensió sobre la capacitat ecològica” i “l’estratificació econòmica de la societat entre elits [riques] i masses [pobres] “. La investigació conclou que “captant al detall la realitat actual del nostre món … ens sembla que serà difícil evitar el col · lapse”.

Encara que els investigadors consideren improbable que les elits permetin que es posi remei a la tendència actual que conduiria al col · lapse, el declivi de la civilització industrial es podria evitar si s’arribés a un equilibri en el qual “l’esgotament per càpita de la natura es reduís a un nivell sostenible i si els recursos es distribueixen d’una manera raonable i equitativa “.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.