Nova Zelanda ha ‘eliminat efectivament’ el coronavirus. Això és el que van fer bé.

Nova Zelanda ha “eliminat efectivament” el coronavirus. Això és el que van fer bé.
En una tarda cruixent, quatre ciclistes van pedalar bicicletes de muntanya per la carretera de dos carrils de la serpentina a la riba sud del llac Wanaka. Aquesta part de la muntanyosa illa del sud de Nova Zelanda sol tenir dies clars a l’abril, els caps de setmana aportant un munt de vehicles turístics i campistes destinats al terminal del Parc Nacional Mount Aspiring. Però aquest dissabte a la tarda no va passar ni un sol cotxe, deixant les bicicletes per creuar pel mig de la carretera.
La carretera deserta va ser només una manifestació de la resposta decidida de Nova Zelanda a l’esclat del COVID-19. Sota les estrictes ordres de tancament, les llums eren fosques i els patis buits a tots els pubs, cafeteries i negocis del centre de Wanaka, i la cinta de policia groga es va segellar al parc de patins i al parc infantil, on els gronxadors estaven lligats amb cremallera fora del seu abast per extreure la temptació. . No és que hi hagués gaire risc de transgressió: a banda del trotador ocasional o la parella per sortir una mica d’aire, els carrers de la ciutat estaven tan abandonats com un conjunt de The Walking Dead.
A la carretera del Mont Aspiring, els ciclistes, jo mateix, es van dirigir cap a la badia de Glendhu, on un cartell marcava el més nou parc de bicicletes de muntanya de Nova Zelanda, Bike Glendhu. Una barrera amb senyals “tancats” pintats a mà bloquejava l’entrada de la carretera de granja; un fil de sender inclinat temptador cap al sud a la vessant de la muntanya de lli, per sobre de desaparèixer en cims dentats.

(Relacionat: aquí és el motiu pel qual Nova Zelanda continua inspirant als escriptors de fantasia.)
Tot i que gairebé quatre milions de visitants —aproximadament aproximadament el 80 per cent de la població resident— van viatjar a Nova Zelanda el 2019 per aquest tipus de paisatges salvatges, COVID-19 havia obligat el país a tancar aquests paisatges i les seves fronteres. El més proper d’aquests ciclistes a experimentar els grans alps meridionals de Nova Zelanda és el camí bici asfaltat i asfaltat cap a la ciutat.
Un Kiwi esgarrifós amb un xoc de cabells de caoba va baixar per la carretera de grava. Era John McRea, propietari de l’estació Glendhu, la granja on es construeix el parc de bicicletes. Corria pels senders del parc i es dirigia a casa seva. “No hem vist gaire tràfic d’aquesta manera, tret d’alguns ciclistes de muntanya al dia. Vaig plantejar el bloc per tal de conservar-los fora ”, va dir, apartant-nos dels quatre. “Odia veure tancat el parc. Però ara és millor si tots ens quedem a casa ”.

Un pla d’èxit
Si hi ha un lloc brillant en la resposta global a la pandèmia, segurament sigui Nova Zelanda. Si bé els governs de tot el món s’han disparat sobre la manera de respondre i els casos de virus han augmentat, Nova Zelanda ha posat un exemple poc prometedor, impulsat per la ciència. Tot i que el país no va prohibir viatjar des de la Xina fins al 3 de febrer (un dia després dels Estats Units) i la seva trajectòria de nous casos es va descontrolar a mitjans de març, sembla que les mesures d’austeritat han comportat el COVID-19.
El país va començar la quarantena obligatòria per a tots els visitants el 15 de març, una de les polítiques més estrictes del món en aquell moment, tot i que hi havia només sis casos a tot el país. Només deu dies després, va instituir un bloqueig complet a tot el país, incloent-hi una moratòria en els viatges nacionals. Les restriccions de nivell 4 significaven que les botigues de queviures, farmàcies, hospitals i benzineres eren l’únic comerç permès; el desplaçament del vehicle va ser restringit; i la interacció social es limitava a les llars.
“Hem de lluitar endavant i anant d’hora”, va dir la primera ministra Jacinda Ardern en declaracions a la nació el 14 de març.
La meva dona i jo vam entrar en aquestes restriccions sense voler. Ella, fotògrafa editorial i jo, escriptora de viatges, vam volar a Nova Zelanda per fer tasques sobre assegurances dels governs dels Estats Units, Kiwi i Austràlia que no hi havia controls a peu. Però entre el moment en què vam marxar de casa i el moment en què vam desembarcar, Nova Zelanda va promulgar quarantines per als visitants. Abans de poder aconseguir nous bitllets a casa, el país va detenir tots els viatges per complet. Igual que s’estima que 100.000 visitants internacionals, ens vam quedar atrapats.
La sobtada austeritat podria haver estat motiu de pànic. Però cada dia, Ardern, de 39 anys o “Jaz”, com és coneguda popularment, va fer declaracions clares i concises sobre la situació de la nació, reforçades per un equip de científics i professionals de la salut. Pocs dies després del bloqueig, va anunciar que, en lloc de simplement frenar la transmissió del virus, Nova Zelanda havia establert un curs d’eradicació de COVID-19 des de les seves costes, tallant l’arribada de nous casos i sufocant els existents amb la restriccions. “Tenim l’oportunitat de fer alguna cosa que cap altre país hagi aconseguit: l’eliminació del virus”, va dir Ardern en un dels seus informes diaris.
(Relacionat: Aquest viatger es va quedar atrapat a un arxipèlag que van fugir els seus avantpassats.)
Des de la perspectiva d’un foraster, l’interessant de Nova Zelanda és que el país simplement es va incorporar. El primer dia de la resclosa, els carrers i les carreteres estaven buides, les botigues tancades i tothom es va quedar a casa. “Crec que és més fàcil per a nosaltres Kiwis estar en la línia perquè confiem en els nostres líders”, em va dir Sue Webster, propietària de l’Airbnb, on la meva dona i jo vam viure durant gairebé quatre setmanes.
El pla sembla que ha funcionat. La taxa diària d’infecció a la nació insular de 4,9 milions va caure constantment des d’un màxim de 146 a finals de març a uns quants casos al dia fins a mitjans d’abril. Tot dit, Nova Zelanda va registrar un màxim de 1.476 casos i 19 morts. El 26 d’abril, el país va experimentar un moment de conca, quan no es va informar per primera vegada de nous casos de COVID-19 ni de transmissions comunitàries en més de sis setmanes, tot i que es van produir set casos nous fins al 30 d’abril.
Tot i així, el baix nombre de nous casos va donar al govern la confiança per alleujar les seves restriccions de distanciament social fins al nivell 3. El 28 d’abril, Ardern va pronunciar el virus eliminat, després va aclarir que “l’eliminació no significa zero casos … tindrem mantenir l’estampat de COVID fins que no hi hagi una vacuna ”.

Vida després del coronavirus?
Tot i que Nova Zelanda confia en despertar-se de COVID-19, l’èxit no està garantit. Països com Singapur que semblava tenir el virus sota control ja han lluitat amb una segona onada d’infeccions. I la Xina, que semblava haver aturat la difusió completament, ara lluita contra els brots.
Tot i que Nova Zelanda aconsegueixi eliminar el COVID-19, el camí no serà fàcil. Una vegada que el país estigui lliure de virus, haurà de mantenir l’aturada total a les arribades fins que es desenvolupi una vacuna i es difongui àmpliament o arrisqui l’amenaça de reinfecció. Aquesta és una difícil perspectiva per a un país on el turisme —la major indústria exportadora de Nova Zelanda en termes de guanys en divises— representa el 10 per cent del PIB i gairebé el 15 per cent de la mà d’obra. Centenars de milers de llocs de treball estan en joc i les previsions suggereixen que l’economia de Kiwi no es recuperarà fins com a mínim el 2024.
Tot i així, una enquesta recent va demostrar que el 87 per cent dels kiwis donen suport a la gestió del govern per part de la crisi. Passant un mes allà durant el bloqueig, entenc per què: els carrers eren tranquils i nets, els serveis públics funcionaven, les botigues estaven ben proveïdes i, el més important, el risc de contractar COVID-19 semblava remot i minvant.
Quan finalment vaig aconseguir organitzar vols cap a casa, vaig haver de preguntar-me si realment volia sortir de Nova Zelanda. Tot i que no hem pogut experimentar els senders a Bike Glendhu, la serenitat d’aquest passeig a la carretera del Mont Aspiring em va semblar molt important.
De tornada a casa, vaig acostar-me a Charlie Cochrane, el director general de Bike Glendhu, per veure com anava el parc. “Com la majoria de negocis aquí, el nostre flux de caixa s’ha reduït a zero, cosa que ha pressionat sobre nosaltres. Sens dubte farà que el creixement sigui més difícil ”, em va dir Cochrane. Però va dir que era optimista. “Creiem que el govern ha gestionat molt bé la crisi i ens sentim afortunats de viure a Nova Zelanda”.
Aaron Gulley és un periodista amb seu a Santa Fe, Nou Mèxic, que ha escrit dues dècades sobre viatges, ciclisme i esports i fitness. Busqueu-lo a Instagram.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.