L’ADN gramatical del català i 2.400 llengües més en una nova base de dades gegantina

Grambank, que és la base de dades d’estructura lingüística més completa del món, ha trobat alguns patrons fins ara desconeguts


Diversitat amenaçada

“La diversitat extraordinària de llengües és una de les principals dotacions culturals de la humanitat”, conclou Levinson. “Aquesta diversitat es troba amenaçada, especialment en algunes zones com el nord d’Austràlia i parts d’Amèrica del Sud i del Nord. Sense esforços sostinguts per a documentar i revitalitzar les llengües en perill d’extinció, la nostra finestra lingüística a la història, la cognició i la cultura de la humanitat quedarà seriosament fragmentada.”

La base de dades Grambank és un recurs complet d’accés obert que manté la Max Planck Society. “Posa la lingüística en un nivell igualitari amb la genètica, l’arqueologia i l’antropologia en termes de dades quantitatives, a gran escala i accessibles”, diu Gray. “Espero que faciliti l’exploració dels vincles entre la diversitat lingüística i una àmplia gamma d’altres trets culturals i biològics, que van de creences religioses fins a comportaments econòmics, tradicions musicals i llinatges genètics. Aquests vincles amb altres facetes del comportament humà faran de Grambank un recurs clau no només en lingüística, sinó en l’esforç multidisciplinari d’entendre la diversitat humana.”


 

grambank

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.