La catalana Guifi.net, la xarxa de telecomunicacions comunitària més gran del món

És “oberta, lliure i neutral” i els protagonistes en són els usuaris

Guifi.net és un servei de telecomunicacions que ofereix connexió a internet al marge del circuit comercial convencional on dominen les operadores tradicionals. Es tracta d’una xarxa en què cada usuari contribueix a estendre-la pel territori en connectar-s’hi. Guifi.net es defineix com “oberta, lliure i neutral”. És lliure perquè “qualsevol” pot connectar-s’hi i ningú en limita la capacitat. És oberta perquè les dades de configuració de la xarxa són públiques i els participants poden saber-ne l’estat en tot moment. Finalment, és neutra perquè ningú limita el contingut que hi circula.

Guifi.net ha esdevingut la xarxa comunitària més gran del món amb més de 25.300 punts connectats. Un dels membres de la comunitat i treballador de la Fundació Guifi.net, Roger Pueyo, ha explicat a l’ACN que el projecte va començar a la plana de Vic, concretament al municipi de Gurb, “un entorn rural” on la tecnologia arriba més tard, quan diferents usuaris van intentar contractar internet a les operadores convencionals i es van trobar que el servei era “molt dolent, molt car o ambdues coses”. […]

Sóc usuari de netports.cat, no estic segur però crec que  és la mateixa xarxa que guifi. net a la Terra Alta i als Ports. He comprovat el mapa de cobertura i coincideixen dos nodes des de on subministra la senyal de microones la empresa Netport a Beseit. He de felicitar la creació d’aquest servei, ja que no deixa de ser una iniciativa més de supervivència quan el responsable de les infraestructures no dona el servei que hauria de donar. Al poble de Beseit , Movistar  dona un màxim de 1Mb/s de a  60€. Jo pago 18€ al mes per uns 10 Mb/s a Netports. Em comenten que pot arribar fins a 30 Mb/s quan la zona té prou nodes.

En resum com de moment no som Corea del Sud ni França aquesta iniciativa es mereix el màxim reconeixement i marca el camí de com serà la nova economia col·laborativa. La meva inquietud és que com fa la competència al dinosaures  del IBEX 35 en qualsevol moment pot sortir una llei que prohibeixi aquestes iniciativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.