ePUBCAT

«La societat perdona, de vegades, el criminal, però no perdona mai el somiador», deia Oscar Wilde. Precisament, després que el 2015 el projecte d’ePUBCat fos suspès per la llei de la propietat intel·lectual (LOPD) i els seus membres fossin titllats de «criminals» en diversos mitjans de comunicació del país, alguns dels pocs membres de la comunitat que funcionava des de principis del 2011 vam seguir somiant, no vam perdre l’esperança de continuar veient créixer aquest grup d’edició col·laborativa en el qual s’havia convertit ePUBCat al llarg dels darrers anys, un model participatiu i sense ànim de lucre on tothom aportava un granet de sorra, editant, revisant, cercant, traduint, maquetant…, per tal de fomentar la lectura en la nostra llengua i fer arribar la nostra literatura a gent d’arreu del món, en llocs remots on es fa difícil sovint aconseguir llibres en català.

Alguns vam seguir somiant per tal que aquests lectors, alguns dels quals van començar a llegir en català gràcies a la nostra plataforma, no quedessin marginats en una societat en la qual el mercat editorial en català (i en general en qualsevol llengua) estipula uns preus que considerem abusius en el cas dels llibres en format digital. Sempre hem encoratjat, i des d’aquí ho seguim fent, als nostres lectors a adquirir llibres en format paper, ja que una cosa no està renyida amb l’altra: tots dos formats, el paper i el digital, han conviscut, conviuen i conviuran potser per sempre més. Hi haurà de ben segur els afortunats que es podran permetre el luxe de formar una biblioteca de llibres en paper de tots aquells llibres que han anat llegint. D’altres, no s’ho podran permetre, ja sigui o per raons econòmiques o, irònicament, per manca d’espai en el cas dels lectors més apassionats.

Tots sabem que aquesta tasca té partidaris i detractors, però en un mercat editorial tan petit com el català (on uns són massa grans i els altres massa petits) pensem que editar uns pocs centenars de llibres cada any ajuda a fomentar la lectura en català i fa que la gent conegui autors i gèneres que d’altra manera quedarien enterrats per la gran quantitat de novetats que es publiquen. I sobretot, permet recuperar clàssics, donar a conèixer autors novells o oblidats i rescatar obres de culte (algunes de les quals estan descatalogades) amb la selecció d’uns editors que som, per damunt de tot, uns romàntics de la lectura.

Parlant de nosaltres, avui no és dia d’esmentar ningú en concret però sí d’agrair a cadascuna de les persones que han estat donant forma a aquest projecte l’esforç, la tenacitat i la paciència de fer una tasca silenciosa i complexa amb l’única recompensa de saber que d’altres gaudiran d’aquell llibre mercè a la cura amb què s’ha preparat per fer-lo arribar a les mans del lector. Dos mil llibres i dos mil gràcies a tots i cadascun de vosaltres!

I ara què, us preguntareu? Doncs ens queden moltes idees i moltes coses per fer encara per seguir donant forma a la següent etapa d’aquest somni col·lectiu que ha de seguir aportant al foment de la lectura en català. Com diem, «llegir ens fa més lliures», i què millor per fer-ho realitat que aconseguir que es llegeixi normalment en la llengua d’un país que sigui com qualsevol altre del món. I sobretot, que aquest projecte tingui espai perquè tu també hi puguis sumar i participar per fer-lo més gran i millor cada dia. Com deia Sigmund Freud, «Els somnis són sovint més profunds quan semblen més esbojarrats». I és que nosaltres, tossuts de mena, hem assolit una fita «esbojarradament immensa». I doncs, t’animes a seguir somniant amb nosaltres?

L’equip d’ePUBCat, que us desitja un molt bon estiu

Nota: Recomanem encaridament el programa eMule, on cercant “epubcat” apareixen tots els nostres llibres, en cas que caigui aquest web provisional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.