9- ELS VERBS – Conjugacions

IDX

  • SEGONA CONJUGACIÓ (Resum): -ER i RE MODELS TÉMER I PERDRE:
    Hi ha dos models de conjugació regular dels verbs de la segona conjugació: témer (acabat en –er) i perdre (acabat en –re).Els verbs regulars acabats en –er i –re només tenen terminacions diferents en l’infinitiu, el futur i el condicional. En la resta de casos les terminacions són les mateixes. Observa-ho en les formes següents:
    .terminacions_temer_perdre Conjugació del verb perdre
    .

    -Conjugació del verb témer

    .
    Observa que la primera i la segona persona del plural de l’imperfet d’indicatiu, el passat simple, el condicional i l’imperfet del subjuntiu porten accent. En tots els verbs, són formes planes que no acaben en les 12 terminacions: teméssiu, cantàvem, perdíeu, sortíem, sortíssim…Observa:
    El futur i el condicional dels verbs acabats en –re és diferent dels que tenen infinitiu acabat en –er: perdré / temeré; perdria / temeria…
    La primera i la tercera persona del singular de l’imperfet de subjuntiu de tots els verbs acaben en –s: perdés, temés, cantés, anés, estigués, sortís, dormís…Hi ha força qüestions a tenir en compte dels verbs de la segona conjugació.
    Quina forma et sembla correcta: interrompent o interrompint, admitíssiu o admetéssiu, abatré o abatiré, debato o debateixo? Les formes correctes són les que tenen terminacions pròpies de la segona conjugació (interrompent, admetéssiu, debato i abatré).- Els verbs acabats en –batre, -cloure, -fondre, -metre, -córrer, -rompre -cebre -metre segueixen els models de la segona conjugació. Per influència del castellà es fan com si fossin de la 3ª conjugació. Penseu que el model és perdre i no us perdreu.  No hem de conjugar-los, doncs, amb terminacions característiques de la tercera conjugació (infinitius acabats en –ir). Fixa’t en els exemples següents:segona-com-batre-forma-correcta– Els verbs poder i voler tenen alternances d’o i u en les seves formes. S’escriuen sempre amb o,  excepte la primera persona del present d’indicatiu, el present de subjuntiu i l’imperatiu, que s’escriuen amb u (es tònica). Comprova-ho:

    poder-voler-1Els verbs néixer (o nàixer), jeure (o jaure) i treure (o traure) s’escriuen amb a en les síl·labes àtones. En les síl·labes tòniques s’escriuen com es pronuncien (en algunes zones amb e, d’altres amb a):

    Treus, traiem, naixeu, naixia, ajagut, jegui, trauràs… ( àtona–>a )

    VERBS VELARS
    La majoria dels verbs de la segona conjugació són irregulars. Bec, begui, venc, vengui. Aquestes quatre formes contenen un so velar: c o g que no apareixia a l’arrel del verb. És per això que diem que els verbs beure i vendre tenen formes velaritzades.
    Els verbs que tenen formes velaritzades són:
    – els que acaben en –ndre: vendre, dependre, respondre, estendre…
    – els que acaben en –ldre: moldre, resoldre, absoldre…
    – els que acaben en –ure: moure, beure, riure, treure….(excepte veure)
    -conèixer i aparèixer i els seus derivats
    – dur, venir, estar, dir, poder, tenir, voler…-
    -també: fer, poder, voler, saber, haver… dir dur
    Tenir i venir tot i que acaben en ir (3ª)  funcionen com els acabats en -ndre

    La primera persona del present d’indicatiu d’aquests verbs acaba en –c. A més a més, escriuen amb gu les formes del present de subjuntiu, el passat simple d’indicatiu i  l’imperfet de subjuntiu. Hi un conjunt de verbs (G8: tenir(té), ser, estar, poder, voler, saber, veure, dir) que també inclou l’imperatiu. La resta no té G la 2ª persona del singular ni la 2ª del plural del imperatiu. El gerundi ni l’infinitiu  no tenen en cap cas formes velars: movent, dient, venent, apareixent…No són correctes, doncs, formes com: *venguent, *coneguent; *diguent…sapiguen

    fer aquest qüestionari

  • TERCERA CONJUGACIÓ: -IR MODELS: DORMIR (PUR): dormo dorms dorm dormim dormiu dormen i SERVIR (INCOATIU) serveixo serveixes serveix servim serviu serveixen. S’ha d’aprendra quins verbs són incoatius i quins són purs.
    .Llistat de verbs purs:
    .SENTIR, GRUNYIR, OBRIR, ESMUNYIR, FUGIR, MORIR (de la bestia)
    .SORTIR, EIXIR, COLLIR, TOSSIR, ESCOPIR, COSIR (de la al·lèrgia)
    .AJUPIR, CRUIXIR, PUDIR, MUNYIR, OMPLIR, BULLIR (la llet)
    .PRUIR, LLUIR*, PUNYIR, PERCUDIR, RETRUNYIR (la tempesta) *lluir=brillar
    .Poden haver derivats: consentir, pressentir…Però son incoatius: assentir i dissentir. També lluir (presumir) ->jo llueixo
    .

Altres classificacions dels verbs

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.